Akademija tradicijskih pomorskih zanata i vještina

veljača 22, 2018
20151203_110606

Jedriličarski klub „Jadro“ proteklih godina intenzivno radi na očuvanje maritimne baštine. Trenutno, u sklopu projekta „Mala barka 2“, traje obnova selačkog guca čije se porinuće planira u svibnju ove godine. U sklopu istog projekta uskoro u Selcima organiziramo „Radionicu obnove drvene barke“ s ciljem ukazivanja na vrijednosti tradicijskih plovila, te poticanjem na očuvanje istih. Za naš program dobili smo potporu Grada Crikvenice, koji se tako uključio u pokret očuvanja i revitalizacije pomorske, ribarske i brodograđevne baštine.

Osim naših aktivnosti, u sklopu projekta „Mala barka 2“ provode se i mnoge slične akcije u Hrvatskoj i Sloveniji pa tako „Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja“ Rijeka u sklopu Radionica tradicijske brodogradnje za sve zainteresirane organizira javna teorijska predavanja o umijeću tradicijske brodogradnje, zanatu kojem prijeti nestanak i zaborav.

Najavu u cijelosti prenosimo sa stranica Muzeja:

„Svrha javnih teorijskih predavanja je senzibilizacija sudionika o potrebi očuvanja i zaštite ovog vrijednog zanata koji čini sastavnicu identiteta sjevernojadranske regije, no kojem zbog neskladnosti potreba suvremenog čovjeka s tradicijskim načinom života prijeti potpuno nestajanje i zaborav. Također, zainteresiranima će se omogućiti stjecanje znanja iz područja gradnje i obnove tradicijskih plovila. Programom je predviđeno održavanje osam javnih predavanja u prvom polugodištu 2018. godine. Predavanja će održati istaknuti stručnjaci iz područja brodogradnje i pomorstva, nastavnici stručnih predmeta te drugi poznavatelji problematike gradnje i obnove tradicijskih plovila. Teme koje će se obrađivati su vrste tradicijskih barki i brodova, nacrti linija, konstrukcijskih elemenata i ostalih dijelova tradicijskih plovila, konstrukcija drvenih plovila, način gradnje i obnova tradicijskih plovila te pomorski običaji i suvremena prezentacija tradicijskih plovila.

Prvo predavanje održat će prof. dr. sc. Robert Mohović  – Stanje i perspektive očuvanja i revitalizacije tradicijskih plovila i dr. sc. Tea Perinčić –  Značenje razvoja Akademije tradicijskih pomorskih zanata i vještina.

Akademiju tradicijskih pomorskih zanata i vještina osnovali su partneri u projektu Mala barka 2, koji se provodi unutar programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska za razdoblje 2014.-2020., s ciljem očuvanja od zaborava nematerijalne pomorske baštine koju predstavljaju stari zanati i vještine: tradicijska brodogradnja, ribolov, mornarske i nautičke vještine, folklor, običaji, vjerovanja, gastronomija i dr. Nositelji programa Akademije su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Udruga i Ekomuzej “Kuća o batani” iz Rovinja, Pomorski muzej – Museo del Mare “Sergej Mašera” iz Pirana te Občina Izola.“

U nastavku objavljujemo plan održavanja predavanja i pozivnicu za prvo predavanje.

Plan odrzavanja predavanja-page-001Pozivnica - predavanja o tradicijskoj brodogradnji-page-001

 

PODJELITE S PRIJATELJIMA!