Drvene barke

Jadro je udruga posvećena moru i jedrenju. Jedan od osnovnih zadataka udruge i želja članova je očuvanje pomorske tradicije i kulturne baštine. S tim ciljem smo inicirali niz akcija kojima želimo potaknuti vlasnike i buduće vlasnike tradicionalnih plovila, na zadržavanje i obnovu tih vrijednih dragulja. Sa zadovoljstvom možemo reći da je naš trud prepoznat od strane naših pokrovitelja i sponzora, ali i kod vlasnika drvenih barki i ljubitelja jedrenja. Nošeni pozitivnom energijom i trudom naših članova i prijatelja kluba, pripremili smo slijedeće akcije:
– Predavanja na temu očuvanja maritimne baštine, namjenjena su svim zainteresiranim subjektima i fizičkim osobama a održati će ih najkompetentniji stručnjaci sa Pomorskog fakulteta u Rijeci.
– Radionica tradicijske brodogradnje, u kojoj će iskusni i kvalificirani brodograditelji prezentirati svoja znanja svoj zainteresiranoj djeci i odraslima.
– Regata drvenih barak koja će se održati u Selcima 16. lipnja 2018. g.
– U sklopu manifestacije (Sr)etno Selce u srpnja 2018. g. prezentirat ćemo tradicionalna mornarska znanja.
– Restauracija i porinuće drvenog guca te sudjelovanje na regatama i smotrama tradicionalnih plovila.
– Planiramo sudjelovanje na regatama drvenih barki u Fužinama, Rijeci, Rovinju, Lovranu, Mošćeničkoj Dragi, Fažani, Krku, Crikvenici, Starome gradu i Nerezinama, gdje ćemo promovirati naše projekte.
Ponosni smo i na činjenicu da smo motivirali neke vlasnike da urede barke, sašiju jedra i pripreme se za nastup u Selcima već ove sezone, a uvjereni smo da će ih u skoroj budućnosti biti sve više.

Svojim djelovanjem želimo doprinijeti promociji povijesti i tradicije našeg mjesta, kao i turističkog potencijala i svijetle budućnosti.

 

SELCE12