Osnovni podaci

Jedriličarski klub – Yacht club „Jadro“ je udruga građana, osnovana 3. svibnja 1998 g. u Selcu.
Od samog osnutka klub je član Hrvatskog jedriličarskog saveza (HJS), a time i Saveza olimpijskih sportova pri Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO), World Sailing – Svjetskog jedriličarskog saveza (WS), European Sailing Federation – Europskog jedriličarskog saveza (EUROSAF) i Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK). Od 2014.g. član je i Jedriličarskog saveza Primorsko-goranske županije (JSPGŽ), a time i Zajednice sportova Primorsko-goranske županije (ZSPGŽ).
Suosnivač je i član Organizacijskog odbora „Kupa Hrvatskog Primorja“ za klasu krstaš.

Ciljevi udruge su:

  • promicanje, razvoj i unapređenje jedriličarskog sporta,
  • zaštita, očuvanje i obnova tradicionalnih plovila i tradicionalnog načina jedrenja,
  • poticanje i razvoj jedriličarskog modelarstva i maketarstva,
  • poticanje na samogradnju plovila, opreme i pribora
  • promicanje i razvoj volonterstva.

Klub i članovi kluba su posvećeni jedrenju. Primarno kroz rad s mladima, natjecateljsko jedrenje i očuvanje pomorske baštine. U klubu se redovno provodi program Škole jedrenja za djecu. Nakon usvojenih osnova jedrenja, djeca nastavljaju s treninzima i natjecanjima u klasama Optimist i Laser. Seniori se redovito takmiče na službenim nacionalnim i međunarodnim regatama krstaša te su klub predstavljali na Državnim, Europskim i Svjetskim prvenstvima. Pored natjecateljskog jedrenja, u klubu se rekreativno jedri na monotrupcima, dvotrupcima i daskama za jedrenje. Puno truda ulaže se u obnovu i očuvanje tradicijskih barki, gdje također sudjelujemo na regatama, organiziramo regate i radionice za djecu i odrasle. Na taj način želimo sačuvati tradicionalna brodograditeljska i jedriličarska znanja.
Klub se iskazao u organizaciji regata, na kojima redovito ugošćuje takmičare iz Hrvatske i inozemstva. U tome blisko surađuje s lokalnim institucijama i privrednim subjektima kako bi promovirali kulturu i turistički potencijal našeg kraja.
Svi članovi kluba su volonteri. Osim u radu kluba, sudjeluju u organizaciji raznih sportskih i kulturnih manifestacija, te su aktivni članovi i drugih udruga.


Podaci iz Registra udruga:

Registarski broj: 08000557

OIB: 19289304250

Naziv: JEDRILIČARSKI KLUB – YACHT CLUB “JADRO”

Skraćeni naziv: J.K. – Y.C. “JADRO”

Sjedište: Emila Antića 48b, 51266 Selce

Datum upisa: 12.05.1998

Datum osnivačke skupštine: 03.05.1998

 

Osobe ovlaštene za zastupanje:
Davor Lončarić – Predsjednik
Davor Veljačić – Tajnik

 

Poslovni račun:

Privredna Banka Zagreb

IBAN: HR2623400091117038472


hjs

hoo

isaf

eurosaf

hztk

zspgz