Krstaši

Jedrilo se u Selcima od pamtivijeka, zbog potrebe i zato jer ploviti se mora. Noviju povijest Selačkog jedrenja obilježio je Mirakul Roberta Lončarića Živca. Zasigurno je ljubav prema jedrenju koju je širio Mirakul, najzaslužnija za današnje postojanje Jadra.
Robert je sa svojom posadom nastupao na regatama diljem Jadrana, sazrila je ideja o osnivanju kluba pa je nakon toga organizirana i prva klupska regata Selce Open 2000. Regatu od prvog dana krasi želja domaćina da uzvrate gostoprimstvo svojim prijateljima koje posjećuju na njihovim regatama, fer i korektno sportsko nadmetanje, druženje uz pjesmu i smijeh, veliki broj posada koje prepoznaju i cijene trud i vrijeme brojnih volontera koji iz godine u godinu omogućavaju da regata živi. Svoj doprinos natjecateljskom jedrenju klub je dao i suosnivanjem Kupa Hrvatskog primorja, koji se neprekidno jedri od 2008.g. Nikada bez naših predstavnika, a često smo među najuspješnijim klubovima u Kupu.
Nakon Mirakula došli su i drugi krstaši. Robi je potom imao jedrilice 2 Fast 4 U, Mali mirakul Navis 27. Za sada…
Malog mirakula kupili su Damir Jeličić i Ozren Lončarić, suosnivači kluba, koji nakon natjecanja na Robertovim jedrilicama nastavljaju intenzivno regatavanje na svom MM. Nebrojene su regate na kojima su uspješno nastupili i više nego dostojno predstavljali klub. Često se kući vraćaju sa medaljama, a u Kupu Hrvatskog primorja su godinama jedna od najuspješnjih posada. Vjerujemo da će još dugo ploviti regatnim poljima.
Vrlo konkurentno, sa svojim krstašima ___ i Dodo, natjecao se Igor Matošić, još jedan od osnivača kluba.
Dobri naš barba Ivo Capić za klub se natjecao sa svojim krstašima Neptun i Tronqi. Nastupao jednako požrtvovno na moru i na kopnu, uvijek spreman pomoći prijateljima i klubu. Jedrio je do kraja svog života a napustio nas je 2015.g. u 77 godini života. Neka mu je laka selačka zemlja.
Dino Lončarić strastveno jedri na svojoj Andi. Aktivan je član kluba i redovito nastupa na regatama. Za Jadro, sa brojnim svojim krstašima, uvijek zdušno i borbeno natječe se Robin Han. Natjecao se sa svoim krstašem i Robin Han mlađi. Davor Lončarić i Zvonimir Kurbanović natječu se na svome Firstu 211. Boje kluba branili su još Hrvoje Kunaj na Vlasti 3, Vladimir Danilov na Khatangi, Siniša i Davor Galić na Morčiću. Ako smo nekog zaboravili, molimo da nam javite.
Svi nabrojeni krstaši nebi jedrili da nisu imali posade, a članova posade je bilo, i još uvijek ih je, jako, jako puno.
Interes za jedrenjem na malo zahtjevnijim navigacijskim regatama i želja da se promovira naš kraj, 2014.g. urodili su promocijom regate Trka oko Krka, koju zajednički organiziraju Y.C. Burin iz Novog Vinodolskog i Jadro. Regata se prometnula u jednu od najinteresantnijih na sjevernom Jadranu, pa je već 2018.g. uvrštena u novoformirani CRO ORC Offshore Cup, uz bok sa najprestižnijim navigacijskim regatama u Hrvatskoj.
Naši članovi i klupske posade rado nastupaju na regatama. Najčešće na svojim jedrilicama ili na jedrilicama naših prijatelja, ponekad na unajmljenim jedrilicama, a nadamo se da ćemo jednom zajedriti i na krstašu u vlasništvu kluba.