TOK 2017

Četvrto izdanje Trke oko Krka jedrilo se od 8. do 10. rujna 2017. g. Startalo se u Selcima, u 19:00 h. Već tradicionalni start pred zalazak sunca, pruža prekrasne prizore brojnim gledateljima koji regatu promatraju sa obale i turističkih brodova. Manje idilično bili je jedriličarima, koji su jedreći u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, čekali prognozirano jugo. Sa nedostatkom vjetra borili su se i čitavu subotu. Najbrži su u cilj ušli predvečer. Toliko očekivano jugo zapuhalo je sa zalaskom sunca. Manjim jedrilicama koje su se u tom trenutku još nalazile s vanjske strane Krka, bilo je čak i previše, pa su se neki sklonili u Punat. Najuporniji su regatu završili nakon više od 30 sati jedrenja.

Regata je imala sličnu situaciju na startu kao što je bilo i prije dvije godine kad je također start regate organiziran u Selcima. Lagani povjetarac, možda 2-3 čvora iz smjera tramuntane, bili su uvjeti po kojima je flota u 19:00 krenula na pedesetak nautičkih milja dugu rutu. Kako to obično biva, na startu su se izdvojili izraziti favoriti regate. Ove godine su se u toj skupini našli DSK Melges, Fly 4 i Oštro. Oni su već u prvih nekoliko stotina metara napravili osjetnu razliku u odnosu na ostatak flote. DSK i Fly su jedrili praktički u brazdi, dok je Oštro izabralo lijevu stranu rute i pokušalo je naći vjetar bliže sredini kanala. Nakon sat i pol jedrenja vjetar dovodi Oštro do spomenutog dvojca i od tada kreće stalno izmjenjivanje ove tri jedrilice na čelu regate. Ostatak flote ih je grupno pratio uz povremene zalete, pa zaustavljanja… i tako do prvog filtera… Jadranova. Do njega se flota već poprilično i rastegnula, a krenula su i prva povlačenja iz regate. Oko ponoći vodeći su prolazili ispod Krčkog mosta dok se polovina flote još uvijek trudila da stigne do već spomenutog Jadranova. Srećom, zorom su ipak uspjeli prolaziti ispod mosta, pa je to djelovalo bar malo povoljnije za stanje duha i nastavak jedrenja. Do podneva su napokon svi uspjeli proći ispod Krčkog mosta. Dok je društvo na začelju polako izlazilo na “otvoreno” vodeći su već bili na južnoj strani Krka. Tijekom noći i jutra do njih su stalno dolazili povremeni refuli koji su omogućavali i dosta brzo jedrenje u tim trenucima. Definitvni rekorder je DSK Melges. Posada ga je uspjela voziti i preko 11 čvorova! Svi su ostvarilvali u tim kratkim trenucima zavidne brzine koje su uglavnom bile i iznad 8 čvorova. Ali gledajući ukupnu statistiku regata je na kraju ispala poprilično spora. Prosjek prosječnih brzina je nešto veći od malenih 2 čvora. Ako ništa drugo ovaj podatak govori koliko strpljenja su imali svi koji su se uputili na ovu regatu. U poslijepodnevnim satima su svi dobili južin koji je omogućio punon brže jedrenje. Svi su jedrili sličnim brzinama, ali nažalost druga polovina flote je bila još na sjeverozapadnoj strani Krka dok su se vodeći približavali cilju u Novom Vinodolskom. Do cilja su prvi stigli momci s Melgesa 32 i tako obranili prošlogodišnji naslov. Vrlo brzo iza njih je stigla ekipa s Fly 4, a sa samo pola minute razlike na trećem mjestu je završila posada Oštrog. Ostali su u cilj ulazili s nešto većim razlikama, a Morčić 2 i Ameli su skoro imali još jedan foto finiš dok su Petra i Timy imali borbu za fenjer do samog cilja! Na kraju je rezime regate da su unatoč vrlo teškim uvjetima završili skoro svi, a odustale su samo 4 posade. Ukupno vrijeme jedrenja posljednje plasiranih je bilo nešto veće od 30 sati.

Nakon tri plasmana na podij, ove godine nije nastupila Paikea. Prošlogodišnju pobjedu, iako na manjoj jedrilici nego lani, obranila je posada DSK. Iza njihovih leđa, prošlogodišnji duel nastavili su FLY 4 i Oštro. FLY 4 je odolio svim napadima i osvojio drugo mjesto. Posada Oštra je, nakon petog i četvrtog mjesta u prethodnim Trkama, izborila plasman na treće mjesto. U uzbudljivoj završnici Lucia X ulazi kao četvrta ispred Malinske.

Za Jadro je nastupila jedna posada na jedrilici ORA.

Rezultati TOK 2017

Rezultati po grupama TOK 2017

Pokrovitelji regate bili su Grad Crikvenica, TZG Crikvenice, Mali Marino, Jadran d.d. i ŽLU Crikvenica. Veliku zahvalu na praćenju regate, on-line trackingu, fotografijama, tekstovima i videomaterijalu, upućujemo Hrvoju Duvančiću i portalu regate.com.hr .

Pogledajte video naših prijateljica iz JK Samobor:

 

Fotogalerija: